Instagram takipçi satın al
Gezi RehberiListeler

Selçuk Gezilecek ve Görülecek Turistik Yerler

istanbul temizlik şirketi

Selçukİzmir’in güneyinde, İzmir-Aydın karayolu üzerinde yer alan, Türkiye’nin en yüksek turizm gelirine sahip olan turistik ilçedir. Kuşadası’na 20 kilometre mesafede bulunan ilçe, İzmir’e 74 kilometre uzaklıktadır.

Aydınoğulları Beyliği’nde ve Osmanlı Devleti döneminde ‘Ayasuluk’ olarak bilinen ilçenin adı 1914’te ‘Selçuk’ olarak değiştirilmiştir. Selçuk’un merkezinde, ilçeyi tepeden gören bir konumda ‘Selçuk Kalesi’ bulunmaktadır. Saint Jean (Aziz Yuhanna) Kilisesi’nin kuzeyinde bulunan kale, Efes’in ilk yerleşim yerinin üzerinde yer almaktadır. Taş, tuğla ve harçla örülmüş olan sur duvarları, Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı Dönemleri’nin izlerini taşımaktadır. Kalenin içinde bulunan sokakların taş döşemesi mekana ayrı bir hava katmaktadır. Kale içinde ayrıca bir cami, kilise kalıntısı ve çeşitli büyülükte sarnıçlar bulunmaktadır.

Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti

İlk Çağ olarak bilinen dönemin en önemli kentlerinden biri olan Efes (Ephesus)Selçuk’ta, Küçük Menderes Nehri’nin sularını boşalttığı körfezin üzerinde kurulmuştur. İyonya’nın en önemli 12 şehrinden biri olarak gösterilen Efes, 1994’te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmişti. 2015 yılında ise yapılan başvurular ve incelemeler sonucunda Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir. Yapılan araştırmalar ve kazılarda, taş ve bronz baltalar, iğneler, seramik parçaları, obsidien ve çakmak taşı gibi arkeolojik önem taşıyan ürünler, dikkatli çalışmalar ile gün yüzüne çıkartılmış ve sergilenmeye başlanmıştır.

Celsus Kütüphanesi
Celsus Kütüphanesi

Dünyanın 7 harikasından biri olarak gösterilen ve antik kentteki en önemli ziyaret adreslerinden biri olan Artemis TapınağıEfes Antik Kenti sınırları içerisinde yer almaktadır. Ancak tarihte gerçekleşen saldırılar sonucu yıkılan tapınaktan günümüze yalnızca birkaç duvar kalmıştır. Efes Antik Kenti’nin en önemli yapısı Celsus Kütüphanesi’dir. Roma Dönemi’nin en güzel yapılarından biri olan yapı, günümüzde hem kütüphane hem de anıt mezar durumundadır. Antik Kent içerisinde ayrıca; Hadrian Tapınağı, Domitian Tapınağı, Serapis Tapınağı, Meryem Bazilikası, St. Jean Kilisesi, Odeon, Mermer Cadde, Yamaç Evler gibi daha birçok tarihi değeri olan yapı ve anıt ziyaretçilerini beklemektedir.
Efes Antik Kenti’nin arka taraftaki çıkışından devam eden yol ile Bülbül Dağı’na doğru devam ederken önce devasa büyüklükte Meryem Ana Heykeli’yle karşılaşırız. Yolun sonu ise Hıristiyanlar için en kutsal mekanlardan biri olan Meryem Ana Evi’ne çıkar. Hıristiyanlar için hac yeridir ve tarihte birçok Papa tarafından ziyaret edilmiştir.

Efes yakınlarındaki bir başka tarihi mekan da Yedi Uyuyanlar (Yedi Uyurlar-Ashab-ı Kehf) olarak bilinen anıt mezarlardır. Rivayete göre; Roma İmparatoru Decius zamanında zulümden kaçan yedi Hıristiyan’ın, köpekleriyle birlikte 100 yıl boyunca saklandığı yer olarak bilinmektedir.

Yedi Uyuyanlar Mağarası
Yedi Uyuyanlar Mağarası

Selçuk’a gelmişken, Şirince köyünü gezmeden dönmek olmaz. Tarihi yapıdaki evleri, köy halkının el emeği göz nuru ile yaptıkları ürünleri ve şahane tadımlık şarapları ile Şirince ziyaret edilecek yerler arasında ilk sıralarda yer almalıdır. Selçuk’a sadece 7 km mesafede bulunan bu köyü de listemize eklememiz gerekmektedir.

Kış mevsimlerinde küçük bir kasaba görünümündeki Selçuk, yaz aylarında gelen ziyaretçiler ile birçok ilin nüfusunu geçmektedir. Akdeniz İklimi’nin özelliklerinin hüküm sürdüğü ilçe, ziyaretçilerine çok şey vaat etmektedir.

Şirince
Şirince

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu