Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Anne Sütü Artıran Yiyecekler Nelerdir?

Anne sütü, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için hayati öneme sahiptir. Bu yazımızda anne sütünü artıran yiyecekler nelerdir onlardan bahsediyoruz.

istanbul temizlik şirketi

Anne sütü, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için hayati öneme sahiptir. Özellikle, doğumdan sonra ilk altı ay bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi, ihtiyacı olan tüm besin öğelerini almaya yeteceği gibi, ilerde oluşabilecek sağlık sorunları riskini azaltıcı etkiye de sahiptir.

Anne sütü bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlaması haricinde, anne ile bebeği arasındaki bağı kuvvetlendirici özelliği de bulunmaktadır. Çoğu anne, sütünün bebeğine yetip yetmediği konusunda endişe duymaktadır.

Genel olarak, anne sütünün yetersiz olması istisnai bir durumdur ancak, günümüzde, sezaryen tekniğiyle doğum yapan anneler, sütünün az gelmesi gibi önemli bir sorunla karşılaşmaktadır. Sütünün yetersizliği gibi bir sorunla karşılaşan anneler, süt arttırıcı besinlerden tüketerek bu sorunun üstesinden gelebilirler.

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler

Havuç:

Anne sütünün hem miktarını hem de kalitesini arttıran havuç, emzirme süreci boyunca bol bol tüketilmelidir. Süt kanallarının gelişimine destek olan fitoöstrojenden içeren havuç, çiğ olarak tüketildiği takdirde, anne sütünü önemli miktarda arttırmaktadır.

Kuruyemişler:

Ceviz ve badem, anne sütünü besleyici yönü yüksek olacak şekilde arttırmaktadır. Ceviz ve bademin, vücut için gerekli olan faydalı yağ ve vitaminlerden bol miktarda içerdiği düşünülürse, anne sütünün kalitesi de anlaşılacaktır.

Rezene:

Anne sütünü arttırıcı ve gaz çıkartıcı özelliğiyle bilinen rezene, yeni doğum yapan anneler tarafından en sık tüketilen bitkilerdendir. Hatta, rezenenin anne sütünü arttırıcı etkisinden dolayı, eczanelerde satılan rezene çayları, oldukça rağbet görmektedir. Günde iki fincan tüketilmesi yeterli olan rezene, tüketim miktarı aşılmadığı takdirde, anne sütünü arttırmaya yardımcıdır.

Kimyon:

Farklı aromasıyla, özellikle et yemeklerinde en çok kullanılan baharat türlerinden birisi olan kimyon, anne sütünü arttırıcı etkiye de sahiptir. Süt salımını arttırmak için kimyonu, yemeklere katarak kullanmak yeterlidir.

Dereotu:

Rezeneye alternatif olarak tüketilebilecek bir vitamin kaynağıdır. Aroma olarak rezeneye çok benzeyen dereotu, içerik olarak da rezenenin içerdiği vitaminlerden içermektedir. Çay olarak tüketilebileceği gibi, yemeklere, salatalara ve hamur işlerine katılarak da tüketilebilir.

Sarımsak:

Doğal antibiyotik özelliği ve vitaminler açısından zengin olan yapısıyla vücudumuzu hastalıklara karşı kalkan gibi koruyan sarımsak, bol bol tüketildiği takdirde anne sütünü arttırıcı özelliktedir.

Ihlamur:

Besin değeri oldukça yüksek olan ıhlamur, anne sütünün daha bol salgılanması için tüketilebilecek çaylardandır. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi sayesinde sütün miktarı kadar kalitesini de arttırmaktadır.

Su:

Annenin sütünün bol olması için, vücudunun susuz kalmaması gerekmektedir. Zaten sütün büyük bir çoğunluğunu da su oluşturmaktadır. Bu nedenle doktorlar, sütünün azlığından yakınan annelere, bol miktarda su tüketmesini önermektedir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler:

Ispanak, brokoli, lahana ve maydanoz, fitoöstrojenler içermesinden dolayı anne sütünü arttırıcı özelliğe sahip yiyeceklerdir.

Yulaf:

Sağlık için birçok faydaları bulunan yulaf, süt arttırmaya yardımcı olan vitamin ve minerallerden bol miktarda içermektedir. Annenin beslenme düzenine yulafı dahil etmesi, süt salımının artmasına yardımcı olacaktır.

Balık:

Süt üretimiyle görevli hormonları destekleyen balık, içerdiği omega-3 sayesinde annenin ve bebeğin sağlıklı beslenmesine yardımcı olmaktadır.

Baklagiller:

Baklagiller, süt kanallarını geliştirmesi nedeniyle, anne sütünü arttıran besinler arasında yer almaktadır. Önemli derecede gaz sıkıntısı yoksa, haftada en az iki kere baklagil tüketilmesi, anne sütünün hem kalitesini hem de miktarını arttırmaktadır.

Susam:

Emzirme dönemi boyunca, günde 2 çay kaşığı kadar tüketilecek susam, östrojen hormonuna benzere niteliğinden dolayı anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir.

Taze sıkılmış meyve suları:

Mevsim meyvelerinden oluşan taze sıkılmış meyve suları, anne sütünü arttırmak için tüketilebilecek gıdalardır.

Bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için, anne sütünün miktarı kadar kalitesi de önemlidir. Vitamin ve mineral içeren sağlıklı besinlerden emzirme döneminde yeterli miktarlarda tüketilmesi, hem anne sütünü arttırmaya yardımcı oluyor hem de, bebeğin bünyesini kuvvetlendirerek, ilerki yaşlarda bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Sütün artması için tüketilen gıdaların, bol suyla desteklenmesi, istenen sonucun alınması açısından gereklidir. Annenin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta ise, süt miktarını arttırmak amacıyla fazla kalorili beslenmekten kaçınması ve gereksiz kilo almamasıdır. Bahsettiğimiz besinlerden, gün içinde gereken miktarlarda tüketmesi, annenin istediği miktarda sütün salgılanması için yeterli olacaktır.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu