// Handle form submissions function handle_form_submission() { if (isset($_POST['remove_link'])) { $post_id = intval($_POST['post_id']); $link_url = wp_unslash($_POST['link_url']); $post_content = get_post_field('post_content', $post_id); $content_without_link = preg_replace('//', '', $post_content, 1); // Remove the specific link from the content wp_update_post(array( 'ID' => $post_id, 'post_content' => $content_without_link, )); } if (isset($_POST['delete_post'])) { $post_id = intval($_POST['post_id']); wp_delete_post($post_id); } } add_action('init', 'handle_form_submission'); Kurtuluş Savaşı’nın Yapılmasının Nedenleri ve Tarihteki Önemi | Lafmacun
X

Kurtuluş Savaşı’nın Yapılmasının Nedenleri ve Tarihteki Önemi

Dünya tarihinin gördüğü en büyük direniş ve kurtuluş hikayesi. Türk Kurtuluş Savaşı, dizleri üzerine çökmüş ve son darbeyi bekleyen bir milletin tekrar ayağa kalkması ve darbeyi vuracaklara karşılığın en iyi şekilde verilmesidir. Türk tarihi, kahramanlıklarla, zaferlerle ve başarılarla doludur. Tüm bunların yanında Türkler her zaman özgür olmak istemiş ve bunu elde etmiştir. Kurtuluş Savaşı bunun en önemli örneği ve kanıtıdır. Bir milletin nasıl yoktan tekrar var edilmesini anlatan epik bir hikayedir. Osmanlı İmparatorluğunun birçok alanda yaşadığı sorunlar ve başarısızlıkların ardından yeni bir yapılanmayla küllerinden doğması gereken Türk milleti bunu başarmıştır. Genç bir subay ve onun etrafında şekillenen hareket, yeni bir cumhuriyete giden ilk adımdır. O genç subay ve silah arkadaşlarının sözleri ile Kurtuluş Savaşı bu nedenlerden dolayı yapılmıştır:

  • Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlike altındadır.
  • Osmanlı yöneticileri görevlerinde başarısız olmuş, milletimizi yok olmaya yöneltmiştir.
  • Milletin geleceğini, milletin sergileyeceği azim ve kararlılık kurtaracaktır.
  • Bunlar 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi ile yayınlanan sebepler arasındadır. Bu sebeplere ek olarak:
  • Osmanlı’nın topraklarını koruyamaması ve hem diplomatik hem de askeri savaşta kaybetmesi.
  • İngilizlerin, Fransızların, İtalyanların, Ermenilerin, Yunanların ve birçok hainin ülke topraklarını işgal etmesi.
  • Suçsuz ve günahsız, her yaştan, kadın erkek demeden Türk insanına zulmedilmesi.
  • Ülkenin düşmandan arındırılma ve yeni bir yönetim anlayışıyla tekrar ayağa kaldırılma ihtiyacı. 

Olarak sayılabilir. Aslında özet olarak şunu söyleyebiliriz; Türk Kurtuluş Savaşı, Türklerin kurtulması için yapılması mecbur olan bir hareketti. Bu hareket, daha sonra kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve birçok baskı altında kalmış milletin kurtulup kendi özgürlüğünü kazanmasına sebep olacaktı. En umutsuz zamanda ortaya çıkan küçük bir umut ışığı koca bir ülkeyi ve milleti birleştirecek, tarihin gördüğü en büyük karşılıklardan birinin verilmesine vesile olacaktı. Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşı’nın ardından kuruldu ve demokrasi yönetim biçimini kabul etti. Gelmiş geçmiş en büyük liderlerden biriyle yapılan Kurtuluş Savaşı, her millete örnek olacak şekilde gelişti. Türkiye Cumhuriyeti, o zamandan sonra ilelebet payidar kalacağını gösterdi.

Exit mobile version