Dikkat Sağlık Bakanlığından Uyarı! Doğada yetişen mantarları tüketmeyin…


Ülkemizde son günlerde yağışların artması dolayısıyla doğada yetişen mantarın tüketilmesi sonucu, mantar zehirlenmesi vakalarında, 2018 yılına göre %34 artış gözlendiğini açıkladı.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamaya göre; Sağlık Bakanlığı Ulusal Zehir Danışma Merkezine 1 Nisan-13 Mayıs 2019 tarihleri arasında, zehirlenme başvuru sayısı 298 vaka. En çok başvuran iller ise Konya, Karaman, Denizli, Mersin, İstanbul, Çorum, Burdur ve Isparta.

MANTAR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Açıklamaya göre; mantar zehirlenmesi belirtileri yendikten sonra 2-6 saat arasında ortaya çıkıyor. Belirtiler arasında uyku hali, tansiyon düşüklüğü, sersemlik, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülebiliyor.  

“Vatandaşlarımız, doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemelidir” uyarısının yapıldığı yazılı açıklamada eğer tüketilirse ve belirtiler başgösterirse acilen sağlık merkezine başvurulması gerektiği belirtildi. Panzehirler, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hastanelerde kullanılmak üzere hazır bulundurulmaktadır.

ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ: 114 

Ayrıca bilgilenmek isteyen vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini 7/24 arayabileceklerine değinildi. 

Peki Mantar zehirlenmelerinden korunmak için ne yapmamız gerekiyor? özellikle doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarlarınında mutlaka pişirilerek yenilmesi gerektiği çünkü mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabileceği, Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır.

Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

Exit mobile version