Bayram için Yapılabilecek Tatlı Tarifleri

Ülkemizde bütün bayram sohbetlerinin tatlı eşliğinde ayrı bir tadı vardır. Sizler için bayramda yapabileceğiniz tatlıları derledik.

Bayramların olmazsa olmaz gelenekleri vardır. Bu geleneklerden bir tanesi de bayram tatlılardır. Misafirlerimize tatlı ikram etmek onlarla aynı sofraya oturup sohbet etmek oldukça güzel ve önemlidir. Çünkü bayram sohbetlerinin tatlı eşliğinde ayrı bir tadı vardır. Sizler için bayramda yapabileceğiniz tatlıları derledik.

1. Kadayıf

Özellikle tadını tutturduğunuz ve şerbetini ayarladığınız zaman misafirlerinizi oldukça mutlu edecek bir tatlı.

Malzemeler (18 kişilik)

Şerbeti için

Nasıl yapılır?

2. Tulumba Tatlısı

Yapılması kolay ve Türk halkının oldukça rağbet ettiği güzel bir tatlı. Ayrıca satın alınarak da misafirlere ikram edilebilir.

Malzemeler:

Tulumba Tatlısı Tarifi:

Öncelikle tulumba tatlısı tarifimizin şerbetini hazırlayalım. Şerbetimizi hazırlayacağımız tenceremize 4 su bardağı suyumuzu ve 4,5 su bardağı toz şekerimizi ekleyelim.

Toz şeker eriyene kadar sürekli karıştırarak kaynatalım.

Şurup kıvamını almaya başlayınca 1 yemek kaşığı limon suyumuzu ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alalım.

Şerbetimizi ılımaya bırakalım. Bu arada biz de tatlımızı hazırlayalım.

Çelik tenceremizin içerisine 3 su bardağı su ve 100 gr tereyağımızı alalım.

Suyumuz kaynamadan önce tereyağımızın tamamen erimesi için karıştıralım.

Tenceremizin içerisine yavaş yavaş elenmiş unumuzu ilave edelim ve güzelce karıştıralım.

Tuzunu ve şekerimizi de ilave ederek yapışmayan bir hamur elde edene kadar hafif ateşte 8-10 dakika kadar kavuralım.

Tenceremizi ocaktan alalım ve tahta kaşık yardımıyla süreklş yayıp toplayarak hamurumuzun kabuk bağlamadan soğumasını sağlayalım.

Hamurumuzu ılıyınca yumurtaları teker teker kıralım.

İrmik ve pirinç unumuzu ya da nişastayı ilave ederek pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar tahta kaşıkla veya mikserle yoğuralım.

Hamurumuz kendini toplayınca krema pompamıza tırtıllı başlığımızı takalım ve hamurumuzu içerisine dolduralım.

Şeritler halinde sıkarak istediğimiz büyüklükte parçalara bölelim.

Kestiğimiz tatlılarımızı soğuk yağın içerisine atalım ve ocağı en kısık ayarda açıp tatlılarımızı ara ara sallayarak yağda kızartalım.

Kızaran tatlılarımızı hemen hazırladığımız soğuk şurubun içerisine atalım.

5 dakika şerbeti çeken tatlılarımızı tabaklarımıza alalım.

Tulumba Tatlısı servise hazırdır.

Afiyet Olsun..

3. Revani Tatlısı

Osmanlı’dan bize miras kalan kaliteli şekilde yapabilenlerin sayısının oldukça az olduğu bir tatlı Revani. Eğer kaliteli yaparsanız biz size güveniyoruz misafirleriniz oldukça mutlu olacaktır.

Revani malzemeleri

Şerbeti için:

Revani nasıl yapılır

Evde revani yapımı için Önce şerbeti hazırlayalım. Revani şurubu için; Şekeri ve suyu kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatıp ateşten alarak, Revani şerbetini soğumaya bırakalım. Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpük olana kadar çırpalım. Yoğurdu, sıvı yağı ekleyip tekrar çırpalım. Elenmiş un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip mikserin düşük ayarı ile karıştıralım. Sonra revani hamurunu margarinle yağlayıp,  tabanına un serptiğimiz tepsiye boşaltalım. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üstü pembeleşene kadar pişirelim. Fırından alır almaz üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Revani tatlısını şurubunu iyice çekene kadar oda sıcaklığında yaklaşık 2 saat bekletelim. Revani tarifi ile yaptığınız Ev yapım revaniyi dilimleyip üzerine hindistan cevizi, Antep fıstığı yada kaymak ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

4. Şekerpare Tatlısı

Bayramlarda baklavadan sonra mutfakların vazgeçilmez tatlılarından bir tanesi de şekerpare. Adı çok anılmasa da istatiklere girmese de oldukça kaliteli ve vazgeçilmez bir tatlı.

Şekerpare malzemeleri

Şurup için:

Üzeri için:

Evde şekerpare nasıl yapılır

Hamur yoğurma kabında kabartma tozu, pudraşeker, irmik, bir tutam tuz ve vanilyayı harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp oda ısısında yumuşatılmış margarin ve yumurtaları ekleyin. Azar azar un ilave ederek pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar karıştırın. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerini hafifçe düzleyip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakikahafif pembeleşene kadar pişirin. (fırın derecenizi kendi fırınınıza göre ayarlayın) Şekerpare şerbeti için şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar beklettikten sonra ılık şerbeti üzerlerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerini kapatıp şerbetini çekmesi için soğumaya bırakın. Şekerpare tarifi ile ev yapımı şekerpare hazır. Üzerini süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Not: Şekerpareleri önceden pişirdiyseniz üzerine sıcak şurup dökün (biri sıcak biri soğuk olacak).

5. Trileçe Tatlısı

Oldukça hafif olması ile son zamanların ünlü sütlü tatlısı trileçe. Yiyen bir daha yemek isteyecek farklı bir tatlı yapmak ve misafirlerinizi mutlu etmek istiyorsanız trileçe tam size göre!

Trileçe tatlısı malzemeleri

Keki için:

Sütlü şerbeti için:

Karamelli sos için:

Trileçe tatlısı nasıl yapılır

Evde Trileçe tatlısı yapımına önce kekinden başlayalım. Bunun için yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara ayırın. Beyazlarını derin bir kase içinde 10 yemek kaşığı toz şekerle rengi açılıncaya kadar mikserle çırpın. İçine yumurta sarılarını da ilave edip yine mikserle iyice çırpın. Sıvı yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup çırpmadan dikkatlice köpüğünü söndürmeden karıştırın. Tamamen harmanlandığında yağlanmış fırın tepsinize dökün ve 175 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Kekin piştiğini anlamak için keke kürdan batırıp çıkarın, kürdana hamur bulaşmayıp temiz çıkıyorsa tamamdır. Kek pişerken sütlü şerbeti için tüm şerbet malzemelerinizi bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve pişirmeden dolaba kaldırın. Karamelli sosu için şekeri yapışmaz tavaya koyup karamel oluncaya kadar orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin, bu pişirme uzun sürebilir sabırlı olun. Renk karamele dönüp henüz şeker yanmamışken, ateşi kapatın ve tereyağı ile kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın. Kek ılıkken dilimleyip keke kürdanla dibe kadar delikler açın ve soğuk şerbeti yavaş yavaş üzerine döküp buzdolabında bir süre dinlendirerek şerbeti çekmesini bekleyin. Şerbeti tamamen çektiğinde Trileçe tatlısı hazır, üzerine karamel dökerek servis edin. Afiyet olsun.

6. Şambali Tatlısı

Çocukluğumuzda sokaktaki seyyar satıcılar vasıtası ile öğrendiğimiz hayatımıza giren bir tatlı idi şambali. 3 tekerlekli tatlıcıların vazgeçilmez tatlısı şambali bayram için güzel bir alternatif olabilir.

Malzemeler:

500 gr. irmik (1 paket)

1,5 su bardağı yoğurt (ekşi olmamasına dikkat edin)

1 su bardağı şeker

1 çay kaşığı karbonat + 1-2 damla limon suyuyla karıştırılıp eklenecek

Şerbeti için:

3.5 su bardağı şeker

3.5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzerine :

Tuzsuz yer fıstığı

Yapılışı:

Şerbetin yapılışı: Tencereye su ve şekeri, daha sonra da limon suyunu koyup, yaklaşık 20-25 dakika kaynatın, Şerbeti oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.

Şambalinin yapılışı ;

Derin bir kabın içine irmik, yoğurt, şeker ve vanilyayı koyun. Ayrı bir kasede karbonat  ile 1-2 damla limonu karıştırıp, diğer malzemelerin üzerine ekleyin, hepsini  iyice karıştırın. Koyu kıvamda bir karışım olması gerekiyor.

Sıvıyağla yağlanmış  orta boy dikdörtgen borcama karışımı dökün ve kaşıkla düzeltin.

Tatlının üzerine kabuklarını soyup ikiye ayırdığınız fıstıkları hafifçe bastırarak yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü  kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkan şambalinin  üzerine  şerbeti dökün. Şambali şerbeti çektikten ve ılıdıktan sonra  dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun.

7. İrmik Helvası Tatlısı

Hep aynı ikramları yapmaktan sıkılan ve yenilik arayanlar için güzel bir seçenek.Klasik, portakallı, kakaolu ve dondurmalı seçenekleri ile size bir çok imkan sağlayan irmik helvası yapımına mutfağa geçerek başlayabilirsiniz.

İrmik helvası malzemeleri

İrmik helvası nasıl yapılır

İrmiği, yağı ve fıstıkları tencereye koyun. En kısık ateşte, yaklaşık 45-50 dakika boyunca kavurun (Hem fıstıkların, hem de irmiklerin rengi dönünceye kadar kavurmanız gerekiyor) Başka bir kaba, 1 su bardağı şekeri ve vanilyayı, soğuk süt ve soğuk su karışımına ekleyip, eriyinceye kadar karıştırın. İrmiğin kavrulması bitince, bu karışımı irmiğin üzerine dökün. Yine kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Göbek atmaya başlayınca, kapağını kapatın ve suyunu iyice çekmesi için biraz ocak üzerinde bırakın. Suyunu çekince altını kapatın ve 2 çorba kaşığı toz şekeri üzerine serpin ve karıştırın, İrmik helvası hazırdır. Bir süre dinlendirdikten sonra, ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Exit mobile version