Instagram takipçi satın al
Eğitim

Teog Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğduğumuz andan itibaren sürekli bir şeylerle mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Başarı istiyorsak, bir şeyler elde etmek istiyorsak önümüzdeki engeli geçmemiz gerekiyor. Hayatımızdaki bu zorlu geçitler okul döneminde başlıyor. Teog sınavı da bunlardan biri.

istanbul temizlik şirketi

Temel eğitimden orta öğretime geçiş sistemi olan bu sınav uygulamasına 2013-2014 döneminde uygulanmaya başlanıldı. Bu sistemin öğrencilerin yararına olduğunu söyleyebiliriz. Bu sistemi iyi tanımak, sınav sonrası yapacaklarımızı bilmek oluşacak stresleri engelleyecektir. Sınav süreci fazlasıyla gergin bir süreçken sınav bitiminde puan hesaplama daha da stres yaratır.

Temel eğitimden orta öğretime geçiş sınav sisteminde öğrenci liseye geçerken anlık başarısı değil geniş bir zaman aralığındaki performansı ölçülmeye çalışılıyor. Bu sistemle öğrenciler kendi okullarında, kendi sınıflarında sınava giriyorlar. Sınav gözetmeni olarak kendi öğretmeni değil farklı kişiler görevlendiriliyor. Çocukların okullarında gördükleri derslerinden 2 yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, 3 yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı tüm ülkede merkezi sistemde yapılıyor. Sınav soruları öğrencilerin yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme gibi becerilerini ölçmeye yönelik hazırlanıyor.

Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, T. C. İnkılap tarihi, Yabancı dil derslerinden oluşan bu sınavlar 20’şer sorudan, 4 şıklı cevaplardan oluşuyor. Yanlış cevaplar doğruları etkilemiyor. Birinci dönem 6, ikinci dönem 6 sınav olmak üzere toplam 12 sınav yapılmaktadır. Teog sınavları hafta içi 2 güne yayılmıştır. Öğrenciler bir günde 3 sınava giriyor. Sınava giremeyen öğrenciler için mazeret sınavları da yapılıyor.

teog puan hesaplama

Teog sınavında alınan puan başarının yüzde yetmişini oluşturuyor. Öğrencinin geniş zaman dilimindeki başarısını ölçmeye yönelik olması burada devreye giriyor. Çünkü yüzde otuzluk kısım öğrencinin 6. 7. ve 8. Sınıflardaki yıl sonu başarı notlarının ortalaması ile hesaplanmaktadır. Teog puan hesaplaması yapılırken merkezi ortak sınav 700 puan üzerinden hesaplanıyor. Yerleştirmeye esas puan ise 500 puan üzerinden hesaplanıyor. Teog boyunca öğrencilerin yanında olan okulistik puan hesaplaması da yapmaktadır.  Hiç karışık hesaplara girmeden sadece doğru ve yanlış sayılarını uygulamaya yazarak çocuğumuzun alacağı Teog puanını hesaplatabiliriz. Bu hesaplama ile anında gelecek puan hakkında fikir sahibi oluruz. Böylece çocuğun gidebileceği okul için planlar yapmaya başlayabiliriz.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu