Instagram takipçi satın al
DiğerHaberler

Juri : Apple Iphone’da Qualcomm’un 3 Patentini İhlal Etti.

istanbul temizlik şirketi
Juri : Apple Iphone'da Qualcomm'un 3 Patentini İhlal Etti.

ABD merkezli dev çip üretici Qualcomm Cuma günü yaptığı açıklamada Apple ile aralarındaki 3 patenti ihlal davasını kazandığını, mahkemenin Apple’ın Qualcomm’a 31 milyon $ ödemesine karar verdiğini açıkladı.

Güney Kaliforniya’daki federal bir mahkemenin jürisi Iphone 7, 8 ve X modellerinde Apple ın Qualcomm’a ait 3 patenti ihlal ettiğine karar verdi. Juri kararını oy birliği ile verdi.  Apple savunmasında benzer teknolojileri kendisinin de geliştirdiği söyledi. Bu durumu ispatlamak için eski çalışanını Arjuna Siva’yı  tanık olarak gösterdi. Eski çalışan tanıklık yapmayı reddedince Apple iddaalarını ispatlayamadı.

İlgili 3 pakent :

1 Uygulamaların çevrimiçi verileri verimli bir şekilde taşımasını sağlayan teknoloji

2 Hızlı açılış sonrası internete çabukça bağlanmayı sağlayan teknoloji

3 Pil ömrünü korurken oyunlarda zengin grafiklerin gösterilmesi

ABD medya raporuna göre, başka bir cephede, Perşembe günü Güney Kaliforniya’daki federal bir yargıç ön duruşmada Apple’ın Qualcomm’a yaklaşık 1 milyar $ telif hakkı borcu olduğuna karar verdi.  Fakat Apple’ın 2 yıl önce Qualcomm’a ödemeler ile alakalı açtığı başka bir dava sonuçlanana kadar bu karar duraksayacak.

Apple yıllık 2 milyar $ olan telif hakkı ödemelerinden kurtulmak için Qualcomm çiplerini 2016 yılından beri kullanmayı bıraktı. Qualcomm yerine çip ihtiyacı için İntel ile anlaştı. Qualcomm Apple’ı sırlarını çalmakla ve İntel’le paylaşmakla suçluyor. Bu konularda Apple’a başka davalar açmış durumda.

Apple Qualcomm’u baskın çip üreticisi olduğu için bu durumu kötüye kullanmakla suçluyor. Kötüye kullanımının tüm endüstriye zararlı olduğunu savunuyor.  Tek bir bileşen için orantısız miktarlar talep ettiğini belirtiyor.

Qualcomm gelirlerini çip üretmekle ve patent lisanslama ile sağlıyor.

Görünen o ki ABD merkerzli iki büyük teknoloji devi uzun bir süre daha patent ve telif hakkı konusunda savaşacaklar.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu