Instagram takipçi satın al
EğitimHaberlerListeler

Ders Kitaplarına Yapay Zeka Kontrolü

istanbul temizlik şirketi

Yerli yazılımımızın Yapay zekâ özelliği kullanılarak, yeni müfredat için başvuran 993 taslak kitap incelendi. İncelenen kitaplar arasında 100’den fazlasında ‘sakınca’ tespit edildi ve 12 kitap yasaklandı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, yapay zekâ yazılımı sayesinde FETÖ’cü üslubun ders kitaplarında taradığını ve bu nedenle birçok yayınevinin ders kitabının reddedildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı müfredat kapsamında FETÖ’cü uslubun gizli mesajlarını ve söylemlerini arındırmak için tüm eğitim programını yenilemekte. Bunun için en büyük yardımcısı yerli yazılımın yapay zeka özelliği. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ihraç edilen ancak hala piyasada farklı isimler kullanarak müfredata sızmaya çalışan bazı FETÖ’cülerin uslupları tespit edildi. Gazetecilere açıklama yapan Alpaslan Durmuş, bakanlığın ilk kez bu yıl kitap taramalarında yapay zekâ intihal yazılım programını kullanmaya başladığını açıkladı. Durmuş, programa ilişkin şunları söyledi:

“İntihal programında kullanılan yapay zekâya FETÖ’cü üsluplar tanıtıldı ve programın kitapları taramasının ardından birçok yayınevinin ders kitabı reddedildi. 15 Temmuz sonrasında 25 yayınevinin çalışma izni, 73 yazarın akreditasyonu, 189 ders kitabı ise iptal edildi. Taslak ders kitabı inceleme sürecinde görevlendirilen ve yaklaşık 37 bin alan uzmanından oluşan panelist havuzunda ilgili KHK’lar kapsamında 1802 panelist sistem dışı bırakıldı. Bu kişilerin piyasada gizli isimlerle, kayıtdışı ders kitabı yazımlarına girdikleri bilgisini aldık. Buna karşılık manuel incelemenin yanı sıra inceleme sürecinin başında ve sonunda olmak üzere iki kez intihal taraması ile ilk kez yapay zekâ taraması yaptık. Yapay zekâ, geçmişten günümüze yüz binlerce metin arasından yaptığı taramada farklı isimler adı altında bile olsa bu iki metnin üslup benzerliklerini tespit etti. ” Durmuş aynı zamanda yazılımın işleyişi ile ilgili de bilgi verdi. Yerli yazılımın Fırat Üniversitesi TEKNOKENT’inde Türk mühendisler tarafından geliştirilen ‘intihal.net’ yazılım programının bakanlığa iki yıl süresince hibe edildiğini açıkladı. Aynı zamanda yazılım, dört katmanlı tarama yaparak kitapları incelemekte. İlk taramada genel internet ağı üzerindeki tüm Türkçe belgeler taranarak özgünlükleri kontrol edilmekte, ikinci aşamada ise Talim Terbiye Kurulu tarafından bugüne kadar onaydan geçmiş tüm ders kitaplarının taranarak sisteme aktarıldığı, üçüncü aşamada 25 bine yakın FETÖ’ye ait eğitim materyalinin sisteme tanıtıldığı ve son aşamada da FETÖ’ye ait söylemler, terimler, argo kelimeler, küfür, cinsiyetçilik gibi kelimelerin belirlenip kelime havuzuna aktarılarak sisteme tanıtılmış ve tüm kitaplar bu kriterlerde yapay zeka kontrolü ile kontrolden geçerek ‘Sakıncalı’ kitapların tespit edildiğini açıkladı. Tarama sonucunda 12 kitabın yasaklandığıda belirtildi.

Ders Kitaplarına Yapay Zeka Kontrolü

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu