Instagram takipçi satın al
EğitimHaberlerListeler

Biz Ne Kadar Dergi ve Gazete Okuyoruz?

istanbul temizlik şirketi
Biz Ne Kadar Dergi ve Gazete Okuyoruz?

 Bu sadece kitap açısından değil, Türkiye’de dergi de çok fazla okunmuyor. Avrupa Birliği ülkelerinde her üç kişiden biri dergi okurken Türkiye’de ise bu oran henüz iki.

2004 verilerine göre haftalık haber dergilerinin toplam satışları 10 bin dolaylarında, 5 haber dergisinin toplam satışı 50binlere ancak ulaşıyor.

2016 verilerine göre Türkiye’de dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, televizyon izleme oranı yüzde 95’lerde. TÜİK verilerine göre 6265 dergi bulunduğunu göz önüne alırsak bu oranın da biraz gerilerde kalmış olduğunu görürüz. Türkiye’de 2483 sinema salonu bulunup, 55 milyon 260 bin 600 sinema seyircisinin bulunması ise okumaktansa görsel olarak sunulan şeyleri izlemeyi ne kadar sevdiğimizin bir göstergesi. Tabi bunda onlara ulaşmaktaki ücret de büyük tercih meselesi. Yani kısaca sinema çoğu zaman dergiden daha ucuz. 

Peki her şey iyi hoş da günümüze geldiğimizde artık bir şeyler değişmiyor mu? Artık her şey elimizin altında. Her şey cebimizde hatta o küçük telefonlarımızda. Koca koca kitaplar, o  bahsettiğimiz yüzlerce, binlerce derginin her an her yerde ulaşabileceğimiz elimizin altındaki telefonlarımızda olması bir şeyleri değiştirmiş olamaz mı? Bir ay içinde bir çok dergiye ve gazeteye çok çok uygun fiyatlara ulaşabileceğimizi bilsek bu oranlar değişir mi?

Turkcell’in dergilik uygulaması ise indirme oranlarına baktığımızda adeta bir umut ışığı. Uygulamayı indirme sayısı tam 6 milyon 136 bin 907. Güncel aktif kullanıcı sayısı ise 1 milyon 425 bin 500. Teknoloji bu açıdan okuma oranı sayılarında “milyon” duymamızı sağlayan güzel bir araç değil de ne? 

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu