Ramazan’da sağlıklı beslenme için 5 öneri

Ramanzan'da sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmelisiniz, iftar sonrası ve sahur öncesi dikkat edilmesi gereken 5 öneri.

Ramazan ayı yaklaşırken  yavaş yavaş yediklerimize ve ramazanda yiyeceklerimize de dikkat etmemiz gerekmektedir. Ramazanda sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? En önemli 5 öneriyi size hazırladık.

İşlenmiş gıdalardan uzak durun

Cips, gofret gibi işlenmiş gıdalar özellikle iftar sonrası gece atıştırmalarında çok çekici görünebilir ancak zararlı katkı maddeleri içerirler ve sizi oruç sırasında çabuk acıktırır ve susatırlar. Bunlar yerine iftar sonrası atıştırmak için taze sebze ve meyveleri, çiğ badem ya da ceviz gibi çerezleri tercih edin.

Üç beyazdan uzak durun

Beyaz ekmek, beyaz pirinç, rafine şeker gibi gıdaların yerine daha besleyici, kan şekerini düzenleyerek acıktırmayı geciktiren tam tahıllı ekmek, kepekli pirinç, esmer şeker tercih edin. İşlenmemiş, lifli gıdalar hem sağlıklıdır hem de uzun süre tok tutar.

Vücudunuzu susuz bırakmayın

Özellikle Ramazan ayının yaz mevsimine denk geldiği dönemlerde vücudu susuz bırakmamak çok önemlidir. Oruç sırasında kaybettiğimiz sıvıyı geri almak için iftar ve sonrasında karpuz, kavun, salatalık, bitki çayları, taze sıkma meyve suları ve bolca suyla vücudumuza sıvı depolamalıyız.

Kızartma ve tatlıyı sınırlayın

Kızartma, tatlı gibi ağır yiyecekler sindirimi güçleştirir, uzun süre aç kaldıktan sonra bunlara yüklenmek mideyi zorlar. Kızartma yerine fırında pişirmeyi, işlenmiş tatlılar yerine ise şeker ihtiyacınızı taze meyve, bal gibi doğal gıdalardan sağlamaya çalışın.

Karbonhidratı azaltın

Özellikle kepeksiz makarna, beyaz pirinç, beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlar çabuk acıktırır ve kilo alımına sebep alır. Bunların tüketimini kısıtlayın ve yanında bakliyat ya et gibi protein içerikli yiyeceklerle birlikte tüketin.

Exit mobile version