Instagram takipçi satın al
Ekonomi ve FinansFaydalı Bilgiler

Finansal Başarı İçin Sahip Olmak Gereken Kişisel Özellikler

istanbul temizlik şirketi

Finansal başarı elde etmek için, bu bilinci küçük yaşlardan itibaren kazanmaya başlamak gerekir. Küçükken harçlıklarımızdan artanları kumbaraya atarak başlayan bu alışkanlık, birer yetişkin olduğumuzda birikimlere, yatırımlara dönüşür. Bu bilinci ebeveynlerimiz aracılığı ile onlardan öğrendiklerimiz ve gördüklerimizden edinir ve bir ömür boyu kullanırız. Hayatımızın her alanında küçük ya da büyük finansal pek çok karar veririz. Bunlardan bazıları anlık ihtiyaçlarımızı gidermek için verdiğimiz basit kararlar olurken, bazıları da hayatlarımızı değiştirebilecek etkiler yaratabilecek kadar önemli olabiliyor. Finansal kararlarımızda istikrar yakalamak ve başarı elde edebilmek için sahip olmak gereken özellikleri ve alışkanlıkları şöyle sıralayabiliriz:

Yaptığınız İşi Sevin, Sevdiğiniz İşi Yapın

Yaptığınız işe tutku duymak, onda elde edeceğiniz başarıyı doğrudan etkiler. Sadece finansal konularda değil, her konuda sevmediğiniz ya da ilginiz olmayan bir çalışma yaparken verimli olmaktan bahsedemeyiz. Çünkü başarı, konsantrasyon gerektirir ve başarılı olmak için gereken konsantrasyonu ancak sevdiğiniz bir işi yaparken sağlayabilirsiniz. Finansal kararlarınızda da bu böyledir. Bildiğiniz, ilgi duyduğunuz, araştırmaktan keyif aldığınız bir alanda yaptığınız finansal işlerden daha çok başarı elde etmeniz kaçınılmazdır.

Gerçekçilikten Uzaklaşmayın

Gerçeklikten uzaklaşmadan finansal kararlar alabilmenin en doğru yolu rakamlara güvenmektir. Rakamlarla küçük ve basit hesaplamalar yaparak, öngörülerinizi daha reel temeller üzerinde inşa ederseniz, başarılı sonuçları garantilemeye bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Çünkü finansal kararlar, anlık olarak verilmez ya da verilse de başarılı olması beklenemez. Bu karar verme sürecinde, hedefler koyarsınız, ne kadar sürede hedefinize ulaşmanız gerekeceğini belirlersiniz. Bu hedefleri hayalperest bir şekilde yüksek tutarsanız, ulaşamadığınız durumda hem paranızı hem de motivasyonunuzu kaybetmeniz söz konusu olur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar gerçekçi kararlar vermeye dikkat edin.

Gelişimde Sınır Sizsiniz

Finans ve ekonomi oldukça geniş alanlardır. Bu konularda kararlar vermek basittir, çünkü gün içinde bile hepimiz birçok finansal karar veriyoruz. Önemli olan bu kararların ne kadar doğru oldukları, ne kadar başarılı sonuçlara ulaşabildikleridir. Başarının sırrı bilinçtir. Finansal bilincinizi ne kadar geliştirirseniz bu konularla ilgili kararlarınızı hem daha hızlı hem de doğru verebilirsiniz. Acele etmek elbette kimsenin işine yaramaz; fakat burada bahsettiğimiz hız da bilinçten geliyor. Farkında olmak, doğruyu hemen görebilmek kendinizi geliştirmekle olur ve bu da fırsatları kaçırmadan, zamanında harekete geçebilmeniz için gereklidir. Kendi ilgi alanlarınız, temel düzeyde bilgi sahibi olduğunuz finansal alanlarda daha çok okuyun, araştırın ve kendinizi sürekli geliştirin.

Borç Sizin Dostunuz Değil, Farkında Olun

Günümüzün artan ve erişimi kolaylaşan borçlanma kaynakları, borcu hayatımızın sıradan bir parçası halline getirdi. Artık daha sabırsız olan toplumlar, istediklerine daha hızlı ulaşabilmek için borçlanmayı göze alıyor ve birikim yapmayı reddediyor. Elde edilen gelirler borç ödemeye giderken, yeni istekler için ise yeni borçlar ortaya çıkıyor. Bu döngü sonsuza kadar devam edebilir, ta ki giderleriniz gelirinizin üzerine çıkarak artık kriz noktasına gelene kadar. Bu tarz durumlarda kalmamak için mümkün olduğu borçtan uzak durun. Kullandığınız kredi kartları, aldığınız krediler, yaptırılan taksitler, senetler… Bunlardan bir an önce kurtularak, nakit harcama (yani olmadığı sürece harcamama) alışkanlığı edinmelisiniz. Böylece finansal varlıklarınızı yönetirken daha sağlıklı kararlar alabilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu