Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSağlık

Nargilenin Zararları, Nargile Kanser Yapar Mı?

istanbul temizlik şirketi

Nargile Nedir?

Nargile Nedir?

Osmanlı döneminden bu yana kültürümüzde önemli bir yeri olan nargile her ne kadar sigaraya göre daha zararsız olarak bilinse de nargilede bulunan gizli tehlike,sağlık için ciddi zararlar içermektedir. Günümüzde eskiye göre kullanımı fazla olmasa da özellikle kafelerde nargile içmek sıklıkla görülmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki nargile içmenin de sigara kadar zararları vardır. Yapılan bazı araştırmalarda nargile içenlerin nargilede bulunan zararları bilmediklerini göstermektedir. Eskiden nargile aromasız olarak kullanılırken günümüzde çilekli, naneli ya da sakızlık aromaları bulunmaktadır. Bu aroma vericiler nargileye eklenerek içilmesi daha keyifli hale getirilmesi amaçlanmaktır.

Nargile Nasıl İçilir?

Nargile cam şişeden oluşan ve içinde sıvı bulunan bir şişedir. Ancak bu şişe bazen seramik de olabilir. Nargile şişesinde özel tütün bölmesi vardır. Bu bölmeye tütün eklenir ve tütün burada yanar. Yanan tütün bir süre sonra duman içine çekilebilecek bir kıvama gelir. Nargilede bulunan tütün bölmesi, genişçe bir çanak şeklindedir ve alt kısımda bulunan su dolu bölmeye bağlantılıdır. Böylece tütünden gelen duman sudan geçer ve soğur. Soğumuş olan bu tütün dumanı ufak bir borunun ucunda bulunan ağızlık kısmından nargileyi içen kişiye ulaşır. Tütün dumanının sudan geçerek soğuması ve dumanın seyreltilmesi gerçekleşse de duman içinde bulunan zararlı maddeler bundan pek etkilenmez. Tütün dumanının çeken kişi aynı sigarada ki gibi yoğun bir nikotine maruz kalır. Ayrıca nargile içimi uzun sürelidir. Bu nedenle kişi daha fazla tütün dumanı soluduğu için etkileri de daha fazla olur.

Nargilenin Zararları

Normal sigara ya da nargile içmek olsun kişiye oldukça zarar veren alışkanlıklardır. Toplum genelinde nargile daha zararsız gibi algı oluşsa da sigaranın neden olduğu hastalıklara nargile içmek de neden olmaktadır. Kronik öksürük, nefes darlığı, akciğer hastalıkları gibi sigaranın neden olduğu rahatsızlıkların birçoğu uzun süre nargile içen kişilerde de görülmektedir. Nargile içmenin zararları sadece nefes rahatsızlıkları değildir. Farklı rahatsızlıklara neden olan nargilenin zararları;

Zararlı Kimyasallar İçerir; Nargile içerken hazırlanan tütünde tütünün ısınması için kömür kullanılır. Kömür içeriğinde zararlı kimyasallar bulunur. Bu zararlı kimyasalların tütün dumanı ile karışarak insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturur. Kömür ile ısıtılarak içmeye hazır hale getirilen tütün dumanı solumanın zararları sigaradan daha tehlikeli bir hal almaktadır. Kömürde bulunan katran, karbonmonoksit gibi zararlı maddeler başta kanser olmak üzere ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Zehirli Maddeler; Kömürden nargileye geçen zararlı maddeler nargile uzun süre içildiği için daha tehlikeli bir hale dönüşür zaman ilerledikçe zararları artan nargileyi her içine çekmede bir öncekine göre daha çok zararlı maddenin vücuda alınmasına neden olur. Zehir etkileşimine girebilen karbonmonoksit vücuda ağır metallerin de yerleşmesine zemin hazırlar.

Kanseri Tetikler; Nargile hazırlarken tütün kullanılır. Sigara tütününden farklı bir tütün olsa da zararlı maddeler içerir. İçinde pek çok zararlı kimyasallar bulunan nargile tütünü ağız, boğaz ve akciğer kanseri riskini arttırmaktadır.

Kalp Hastalıkları; Nargile içmenin neden olduğu rahatsızlıklardan birisi de kalp hastalıklarıdır.Yoğun duman,katran ve karbonmonoksit gibi zararlı maddelere maruz kalmak atar damarların tıkanması riskini oluşturur. Atardamar tıkanması kalbe kan akışını aksatacağı için kalp rahatsızlıkları oluşması da kaçınılmazdır.

Bulaşıcı Hastalıklara Neden Olur; Nargile tek içimlik değildir. Ağızlık kısmı değiştirilen nargile defalarca kullanılabilir. Bu nedenle nargile içerken ağızlık kısmının kişiye özel olması gerekir. Eğer aynı ağızlıktan birden fazla kişi nargile içecekse bulaşıcı hastalık riski oluşması göz önüne alınmalıdır. Aynı ağızlığı birden fazla kişinin kullanması bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.

Erken Doğum Riski; Hamilelikte sigara ya da nargile içmek hem anne hem de bebek için ciddi tehlike oluşturur. Tütünde bulunan zararlı maddeler erken doğum ve düşüğe neden olabilir ve yeni doğan bebekler düşük kiloda doğabilir. Hamileliğinde sigara ya da nargile içen annelerin doğan bebeklerinde uzun vadede akciğer hastalıkları görülme riski de artar.

Yoğun Duman; Nargile içmek içen kişiye zarar verdiği gibi pasif içici olarak adlandırılan tütün ürünü içmeyen ancak içen kişilerin yanında bulunduğu için dumana maruz kalanları da etkiler. Nargile dumanında kömür ve tütünden gelen kimyasallar dışarıya üflendiği için pasif içici yoğun bir dumana maruz kalır. Pasif içiciler başta öksürük ve nees problemi olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilir.

Enfeksiyona Neden Olur; Nargilenin hazırlanması kadar dikkat edilecek konu ise nargilenin temizliğidir. Günümüzde kafe ya da barlarda kullanılan nargilelerin hortumlarının periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Nargile hortumunun temizliği ve bakımı yapılmadığında enfeksiyon riski oluşur. Hortumda bulunan zararlı maddeler duman yoluyla nargile içen kişiye ulaşır ve enfeksiyon oluşmasına neden olur. Akciğer enfeksiyonu, mantar ya da mide ülseri enfeksiyonun neden olduğu rahatsızlıklardan bazılarıdır.

Nargile Kanser Yapar Mı?

Nargilede bulunan tütünün ve kömürün içerdiği zararlı maddeler vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Hücrelere zarar veren bu maddeler kanser oluşumuna zemin hazırlar. Nargile eğer dışarıda kafede içilecekse ağızlık kısmının kişiye özel olmasına ve hortumunun temiz olmasına dikkat edilmelidir. Bu zararlı maddelerin birleşimi ve nargile hortumundaki kirler kanser riskini arttırmaktadır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu