Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSağlık

Hormonal rahatsızlıklar

istanbul temizlik şirketi
Hormonal rahatsızlıklar

Hormonal rahatsızlık deyiminin en sık söylendiği durumların önünde özellikle daha genç yaşlarda meydana gelen çok tüylenme ve kıllanma oranında artış olduğu söylenebilir.

Hirsutismuz adı verilen bu olaylarda genellikle hormon değerleri normal seviyededir, yapılan tahlil ve tetkiklerde de bu oran normal görülür. Buna karşın her tüylenme ve kıllanma artışından rahatsız olan bireyler kendilerini hormonal rahatsızlık yaşıyormuş sanmaktadır.

Hormonal rahatsızlık
 teriminin en sık kullanıldığı ikinci durum ise adet düzensizlikleridir. Adet düzensizliği bazen guatr hormonundaki anormallikten doğar bazen ise kadınlık hormonundaki bozukluktan ileri gelir. Ancak adet düzensizliği şeklinde doktora başvuran hastalara yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda bu hastaların %80-90’ın da hiçbir hormonal rahatsızlık saptanmamıştır.

Hormonlar vücut tarafından az miktarda üretilir ve etkisini gösterir. Hormonlar insanda ve hayvanda kanla bitkide ise soymuk boruları vasıtasıyla taşınır. Hormonlar etkilerini uzun bir sürede ve yavaş bir şekilde gösterirler.
Çok veya az salgılandıklarında metabolik bozukluklar yani hormonal rahatsızlıklar meydana gelir. Hormonların bu özelliklerinden sonra görevlerine değinecek olursak vücudumuzun büyümesini ve gelişmesini kontrol eder. Üreme sistemini düzenleyip vücudun iç dengesinin kurulmasında rol oynarlar.

Hormonal rahatsızlıklar yaşadığını düşünen biri ilk olarak doktora başvurması gerekmektedir. Hastanede endokrinoloji bölümüne gidip hormon testi yaptırmasında fayda vardır. Hormonlarımız kandan ölçülebileceği gibi idrardan ve aynı zamanda tükürük salgısından dahi ölçülebilmektedir.

Fakat sadece bu hormon ölçümleriyle anlaşılamayacağı için yukarıda belirttiğimiz gibi hastanelerin endokrinoloji bölümünde hormon testi yapılması gerekmektedir. Hormonal rahatsızlığa bağlı olarak kilo alma, konsantrasyonda güçlük çekme, kaşlarda dökülme, gözaltı bezlerinde şişme, ayaklarda ödem oluşumu, aşırı terleme ve yüksek tansiyon görülebilir.

Hareketsiz, çok şişman ve çok zayıf insanlar ile dengesiz ve kötü beslenen insanlarda hormon bozukluğu daha belirgindir. Hormon tedavisi için hastaneye başvuran hastalar, hormon ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmaması halinde etkisini göremeyeceklerini unutmamalıdırlar.

Hormonal rahatsızlıklara karşı alınan ilaçlar genelde aynı saatlerde kullanılmalıdır. Aynı zamanda ilaçların doz ayarını hastanın kendisi değiştirmemelidir. Çünkü bazı hormon ilaçları ömür boyu dahi kullanılabilir. Son olarak hormonal rahatsızlıklar yaşayan ve ilaç kullanan bir hasta, düzenli bir şekilde doktor kontrollünde olmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu