Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Dünyanın En Zengin 10 Ülkesi

istanbul temizlik şirketi

10. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ – 65,060 DOLAR

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ - 65,060 DOLAR

Genel küresel kültürde varlığını ve göç etmek isteyenler için “özgürlkler ülkesi” olarak yarattığı ABD’nin listede daha yüksek olacağını düşünürdünüz. Ancak bu nedenle ülkenin genel nüfusuna karşı toplam zenginliğinin doğru bir şekilde ölçülmesini sağlamak için Satın alma gücü paritesi (PPP)’yi dikkate alıyoruz.

ABD, dünyadaki en yüksek GSYİH’ya 21,5 trilyon dolar civarında olmasına rağmen, ülke ciddi gelir boşluklarından muzdarip. Örnek olarak , Amerika’daki üç adam (Bill Gates, Jeff Bezos ve Warren Buffett) ülkenin% 50’si kadar servet sahibi. ABD yaklaşık 328.285.992 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bunu bir saniye düşünün ve doğrudan bu okyanusa girmemeye dikkat edin.

9. İSVİÇRE – 66,780 ABD DOLARI

İSVİÇRE - 66,780 ABD DOLARI

Çoğunlukla dağlık bir ülke olan İsviçre , ekonomisini mallarından daha fazla teşvik etmek için hizmetlerine güveniyor. İsviçre’nin sunduğu en büyük hizmet finansal hizmetlerdir. Bu ülkenin ihracatı olmadığı anlamına gelmiyor. Kahve, saat, altın ve ilaçlar en büyük ihraç kalemleridir. Turizm aynı zamanda ğkle için büyük bir endüstridir.

İsviçre, dünyadaki en gelişmiş ve rekabetçi serbest piyasalardan birine ve düşük işsizlik oranına sahip. Ancak diğer ülkelere kıyasla, küçük bir nüfusa sahip. 

8. KUVEYT – 69,260 ABD DOLARI

KUVEYT - 69,260 ABD DOLARI

Kuveyt ekonomisi, petrol rezervlerine büyük ölçüde güveniyor ve bunun sonucunda ekonomisinde çok az çeşitlilik var. Kuveyt’in GSYH’nin neredeyse yarısını oluşturuyor. Aslında ihtaç ettikleri hizmet ve mallar var fakat onlar sadece petrol ve gaz endüstrisi sayesinde ülkeye getirilen yaklaşık 50 milyar $ gelir ile rekabet edemez. Diğer ihracat araçları, makineleri ve plastiği içerir.

Ülkenin sakinlerinin çoğu ülkenin başkenti Kuveyt’te yaşıyor. Kurak bir Orta Doğu ülkesinde yaşamaktan dolayı, nüfus yiyecek ve su ithalatına güvenmektedir. Eğlenceli gerçek: Kuveyt’te şirket veya kişisel gelir vergisi yoktur.

7. BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ – $ 72,180

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ - $ 72,180

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), petrol endüstrisine bağımlı başka bir ekonomidir. Kuveyt gibi, hiçbir gelir vergisi yoktur. Yedi emirlikten oluşan bir federasyondan oluşan Abu Dabi, en iyi bilinen ve en zengin emirlik unvanına sahip. Abu Dabi, ülkenin petrol rezervlerini elinde bulundururken, Dubai’nin Emirliği finansal ve ticari sermaye olarak hareket ediyor.

Dubai sayesinde, BAE daha  iyi bir ekonomik çeşitliliğe sahip . 1990’ların sonlarından bu yana, hizmet sektörleri ülke ekonomisinde istikrar kazanmıştır. Turizm ve iş dünyasında yapılan gelişmelerle dikkat çeken BAE hükümeti, öncelikle konaklama ve ulaşım için büyük altyapı projelerini destekledi.

6. NORVEÇ – 76,620 ABD DOLARI

NORVEÇ - 76,620 ABD DOLARI

Forbes’in İşletmeler İçin En İyi Ülkeleri listesinde ilk 15’de yer alan Norveç, küçük ama karışık bir ekonomiye sahiptir. Şaşırtıcı bir şekilde, Norveç dünyanın ikinci büyük deniz ürünleri ihracatçısı olup, yalnızca Çin’i geçemedi ve ikinci oldu. Birçok ülkede olduğu gibi, Norveç’in ana kaynağı petrol ve doğal gazdır. Petrolün tükenmesi hala Norveç ekonomisine bir tehdit oluşturuyor, ancak düşüşü en aza indirmek için doğru adımlar atılıyor. Hükümet, federal bütçeyi nasıl kullandıkları ve mevcut petrol gelirini nasıl kullandıkları hakkında kurallar ve düzenlemeler uygular.

Ülkede işsizlik oranı düşük ve sık sık yaşanacak en iyi yerlerden biri olarak seçilmektedir.

5. İRLANDA – 81,690 ABD DOLARI

İRLANDA - 81,690 ABD DOLARI

İrlanda’nın resmen 1937’de bir ülke olduğunu biliyor muydunuz? İrlanda, Büyük Britanya’nın batı kıyısındaki bir adadır ve 1973’ten beri AB üyesidir. İngiltere’nin AB ile arasındaki sorunun tam olarak anlaşılamaması durumunda, bağımsız bir ülke olarak İrlanda, AB’den ayrılmayacak. Ancak, bu olaydan büyük ölçüde etkileneceklerdir.

İrlanda’nın en büyük ekonomik sektörleri tarım, balıkçılık ve turizmdir.

4. BRUNEİ – 86,480 DOLAR

BRUNEİ - 86,480 DOLAR

Brunei, Malezya’nın bir eyaleti olan Sarawak ile çevrili Güneydoğu Asya’da yer almaktadır. 1984’te İngiltere’den bağımsızlığını kazanan daha yeni bir ülke. Şimdi, 439.336 kişilik küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen, kişi başına düşen GSYİH’da üst düzey bir rakip.

Ekonomileri, büyük ölçüde ham petrol ve doğal gaz ihracatçısı olan petrol sektörüne bağlıdır. Başka hiçbir ihracat geliri petrol ve doğalgaza yaklaşamasa da, Brunei ayrıca makine, elektronik ekipman ve demir / çelik ürünleri ihracatıda yapmaktadır.

3. SİNGAPUR – 102,030 DOLAR

SİNGAPUR - 102,030 DOLAR

Listeyi bir başka Güneydoğu Asya ülkesi de Singapur, Malezya Yarımadası’nın güney ucunda bulunan bir ada. 1965’te bağımsızlığını ilan eden hem şehir hem de ülke. Lee Kuan Yew’in önderliğinde Singapur, gelişmekte olan bir ülkeden gelişen bir ülkeye hızlı geçişiyle tanındı.

Singapur’un ekonomisi oldukça başarılı ve en açık ve en az yozlaşmış pazarlardan biri olarak kabul ediliyor. Düşük bir işsizlik oranı var, ancak kendi gelir eşitsizliği sorunları var. Başlıca iş sektörleri biyoteknoloji, petrol ve bankacılıktır.

2. LÜKSEMBURG – 112,620 ABD DOLARI

LÜKSEMBURG - 112,620 ABD DOLARI

1815’te Fransızlardan bağımsızlık kazanan Lüksemburg, Avrupa’nın en küçük 7. ülkesi ve dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Belçika, Almanya ve Fransa tarafından etrafı çevrili olan ülke aynı zamanda AB üyesidir. Tüm Avrupa ülkeleri arasında, doğal güzellik ve gelişmiş şehirler arasında muhtemelen en iyi dengeye sahiptir.

Lüksemburg ekonomisi öncelikle bankacılık sektörüne bağlı. 2009 yılında bankacılık gizliliği yasalarına ilişkin bazı tartışmalardan sonra, Lüksemburg vergi mevzuatı yasalarında düzenlemeler yaptı. Diğer önemli endüstriler çelik, kimyasal maddeler ve kauçuktur.

1. KATAR – 133.250 DOLAR

KATAR - 133.250 DOLAR

Katar, Arap Yarımadası’nda küçük bir ülkedir. İngilizlerin resmen bölgeden çekilmesinden aylar önce, 1971 yılında bağımsızlığını ilan etti. Şimdi, Katar dünyanın en zengin ülkesi. Neden? PETROL.

Ülke, kıyıda ve kıyıda büyük miktarda doğal gaz ve petrol yataklarına sahiptir. Ülkenin petrole olan bağımlılığını azaltmak için, Katar hükümeti doğal gaz pazarını geliştirerek petrole olan bağımlılığını azaltmaya çalıştı. Katar ayrıca, üretim, makine ve tarımını genişleterek ekonomisini fosil yakıtların dışında çeşitlendirmeyi hedefliyor.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu