Instagram takipçi satın al
HaberlerOtomotiv

Motosiklet Kask Modelleri Nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Kask Kullanımı Neden Önemlidir?

Motosiklet sürüşlerinde kask kullanımı en önemli aksesuarlardan biridir. Bir motor sürücüsünün olmazsa olmaz denebilecek ekipmanı motosiklet kaskıdır. Sürüş sırasında yaşanabilecek kazalar karşısında baş bölgenizi korumanız için kask kullanmanız şarttır. Motosiklet kask kullanımı kimi ülkelerde tercihe bırakılmışken kimi ülkelerde zorunludur. Ancak motosiklet kask kullanımı kesinlikle zorunlu olması gereken bir ekipmandır. Kişi tercihine bırakılabilecek bir durum değildir.

Motor kazalarında yaşanan yaralanmalarda baş bölgesine alınacak bir darbe sağlık açısından hayati önem taşımaktadır. Baş bölgesine alınan hasarlar ölümcül olabilmektedir. Bundan dolayı kendinize uygun motosiklet kaskını alıp her zaman kullanmalısınız. Her zaman diyoruz çünkü birçok kişinin kısa mesafeli sürüşlerde kask takmadığı biliniyor. Kask kullanımını mesafeye göre tercih etme lüksümüz maalesef yok. 200-300 metre dahi gidecek olsak, kaskımızı takmak kendi can güvenliğimiz açısından gereklidir. Sonuçta siz bir yere çarpmasanız dahi başka birinin size vurabilme ihtimalini düşünmelisiniz. Tüm bunların dışında motosiklette kask kullanımı size sürüş kolaylığı da sağlayacaktır. Kask, motorunuzun hız limitine göre rüzgardan korunmanıza, gözünüze cisim kaçmasına engel olacaktır.

Kaynak: Motosiklet Kaskları

motoplus.com.tr/yazi/73/Motosiklet-Kasklari

Motosiklet Kask Modelleri Nelerdir?

Kask Çeşitleri

Motosiklet kasklarının üretim amacı; baş bölgesini, darbeye, ezilmeye ve sürtünmeye karşı korumaktır. Şekil ve içerdiği özellikler bakımından kask çeşitleri farklılık gösterse bile tüm kaskların amacı korumaktır. Yapıldığı malzemeye, barındırdığı özelliklere ve koruma seviyelerine göre kask çeşitleri:

Motosiklet Kask Modelleri Nelerdir?

Nazi&Chopper Kasklar ( Kase Şekilli Kask)

Bu tipteki kasklar yapılış şekilleri itibariyle sadece kafanın tepe kısmını korurlar. Yüz bölgesi ve başın yan kısımları açıkta kalmaktadır. Bundan dolayı sürüş sırasında rüzgarın kulaklarınıza zarar verebileceği gibi, bu kask sizi toz, taş, böcek ve soğuğa karşıda korumada yetersiz kalacaktır. Ancak kask olmadan motosiklet kullanmaktansa bu kaskı kullanmak minimum düzeyde koruma sağlar. Bu kaskların üretim amacının; yan görüşü engellememek ve dış sesleri rahat duyabilmek adına tasarlandığı bilinmektedir. Kase şekilli kasklar takılıp-çıkartılması açısından ve taşınabilirlik açısından daha rahattır. Bu tip motosiklet kasklarını genellikle chopper – cruiser tarzında motor kullananlar tercih etmektedir. Sizde bu tarzda bir kask kullanmayı düşünüyorsanız, daha rahat bir görüş kalitesi için gözlük kullanabilirsiniz.

Motosiklet Kask Modelleri Nelerdir?

Açık Kasklar ( Open Face Kask)

Open face kasklar, kafanın tepe bölgesini korumakla beraber kulakları ve göz bölgesini de korumaktadır. Açık kask modellerinde güneş vizörlü olan modellerde vardır. Kase şekilli motosiklet kaskına göre daha güvenli olan açık kasklar, buna rağmen düştüğünüzde çene, diş ve burun kısımlarında tam koruma sağlamaz. Soğuğa karşıda tam korumalı değildir. Open face kasklar dış gürültüleri ve rüzgarı engelleyebilmektedir. Kullanım açısından full face kasklara göre daha kolaydır. Takılıp, çıkartılması ve taşınabilirliği açısından daha rahattır. Açık kasklar özellikle scooter tarzı motosiklet kullananlar tarafından tercih edilmektedir.

Motosiklet Kask Modelleri Nelerdir?

Çene Açılır Kasklar (Flip-Up Kask)

Çene açılır kasklar, çene bölgesindeki özel bir mekanizma sayesinde açılabilir çene yapısına sahiptir. Genel olarak bu modeller güneş vizörlüdür. Çene açılır kasklar, sizleri taş, toz, böcek, rüzgar ve soğuk gibi dış faktörlerden korurlar. Çene bölgesindeki mekanizma kapalı olduğu takdirde kaza ve düşme durumlarında yüksek oranda koruma sağlamaktadır. Ancak darbe durumuna bağlı olarak kaza esnasında çene mekanizmasının açılabilme ihtimalinden dolayı kapalı kasklara oranla daha az güvenlidirler. Bu yüzden sürüş esnasında çene mekanizması daima kapalı olması tavsiye edilmektedir.

Motosiklet Kask Modelleri Nelerdir?

Kapalı Kasklar (Full Face Kask)

Kask modelleri içerisinde kapalı kasklar en güvenli olanıdır. Full face kasklar, tüm kafa ve boyun bölgesini korumaktadır. Yani sürüş esnasında, kafanız, boynunuz, kulaklarınız ve gözleriniz koruma altındadır. Kapalı kaskların güneş vizörlü modelleride mevcuttur. Kapalı kasklar, tasarımları sayesinde toz, taş, yağmur, böcek, soğuk gibi tüm dış faktörlere karşı koruma sağlar. Dışarıdan gelen sesleri minimuma indirmektedir. Kaskı takmak ve çıkarmak diğer modellere göre daha zahmetlidir. Kapalı kasklar fiyat bakımından da diğer kask çeşitlerine göre daha pahalıdır. Ancak sağladığı koruma ve güven bakımından da en iyi kask modeli kapalı kasklardır.

Tüm kask çeşitleri markasına ve malzeme yapısına göre fiyat bakımından değişiklik göstermektedir.

Motosiklet Kask Modelleri Nelerdir?

Kask Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

*Kask alırken göz önünde bulundurmanız gereken ilk durum, kaskın sizi koruma durumu olmalıdır.

*Alacağınız kaskın hangi malzemeden yapıldığına önem verin. Piyasada çok yüksek kaliteli malzemeden yapılmış olan kasklar olmakla beraber daha düşük kaliteye sahip, ucuz kasklarda bulunmaktadır.

*Kask alırken kafanızın beden yapısına uygun büyüklükte kask almalısınız. Kafanıza dar ya da büyük gelen kasklar sürüş esnasında sizi rahatsız edecektir.

*Kapalı kask alırken, kaskın hava alabilme özelliğine sahip olmasına dikkat edin.

*Gerekli güvenlik ve teknik özellikleri göz önünde bulundurduktan sonra, alacağınız kaskın renk, tasarım gibi özellikleri kişisel tercihinize kalmıştır.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu